Moram, napokon moram sjesti i zavrsiti ovih 20 - ak knjiga koje citam u isto vrijeme, idemo redom:
1. Zene koje trce s vukovima - mitovi i price o arhetipu divlje zene autorice Clarisse Pinkole Estes, kniga ima debelih 575 stranica i svida mi se jungovski arhetipski pristup autorice na divlju zenu bilo kojeg vremena, stivo za sve koje zanimaju tajne zenske psihologije.
2. O prirodi prostora i vremena - autori Stephen Hawking (ja ga inace zovem Stevo) i Roger Penrose (osobno mnogo zanimljiviji covjek od Steve). Knjiga nudi jedan svojevrsni nastavak rasprave izmedu Nielsa Bohra i Alberta Einsteina o temeljima kvantne mehanike (Einstein ju nikada nije prihvatio: "Bog se ne kocka"), gdje Einsteina glumi Penrose. Ovdje su iznesena temeljna pitanja, poput strijele vremena, pocetnih uvjeta pri nastanku svemira, gubitka informacija u crnim jamama i jos mnogo toga intrigantnog. Uglavnom svadaju se o braku izmedu kvantne mehanike i teorije relativnosti.
3. Tkivo svemira - prostor, vrijeme i zasto su stvari kakve jesu -autor Brian Greene, kratka knjizica od 535 stranica, kroz koje letite brzinom c, jer je pisana svakodnevnim jezikom i tek pred kraj skuzite koliko ste duboko usli u tajne svemira.
4. Hiperprostor - znanstvena odiseja kroz usporedne svemire, vremenska izoblicenja i desetu dimenziju - autor Michio Kaku. U svakom slucaju zabavno stivo za sve ljubitelje znanstvene fantastike, jer nezaobilazne su teme poput putovanja kroz vrijeme, visedimenzionalnost, paralelni svemiri, warp, crvotocine, prostorni nabori, strune, superstrune i tako dalje i tako blize. Zanimljivo i za buduce pisce ovog zanra jer mogu vidjeti do kojih je granica dosla znanost danas.
5. Psihologija & alkemija - autor slavni C. G. Jung. Ovu knjigu sam jedva iskopala, morala sam cak ici u Sarajevo u neku antikvarnicu po nju, sto mi nije tesko palo, jer Sarajevo... duga prica.
Freuda sam prozvakala jedva nekako, Jung mi se bas uklapa u moju filozofiju, uglavnom knjiga je u 570 stranica krcata religijsko - psiholoskom problematikom alkemije, gdje su neizostavni i simboli sna kroz mandalu, citam je vec godinu dana studiozno jer me zanimaju snovi, simbolika, uglavnom jungova psihologija.
6.Igra staklenim perlama - H. Hesse. Savrsena duhovna igra u prostorvremenu nedostupnom zbilji u meditativnoj kulturi dalekoj od obicnog svijeta. Btw, morat cu ponoviti Stepskog vuka.
7. O vjerovanju - nemilosrdna ljubav, autor Slavoj Zizek. Zanimljivo stivo jednog lakanovca koji opisuje mnogo nasih svjesnih i nesvjesnih oblika vjerovanja koja su u biti samo beskorisna potraga za bozanskim i ljudskim savrsenstvom.
8. Izgubljene povijesti - istrazivanje najvecih svjetskih misterija, autor Joel Levy. Tu cete pronaci izgubljenu Atlantidu, Zavjetni kovceg, Sveti Gral, Eldorado, svitke s Mrtvog mora, izgubljene Shakespeareove drame i Aristotelove Dijaloge, blago vitezova templara, posljednje pocivaliste Dzingis - kana i jos mnogo, mnogo toga. Legende, mitovi i istina kao razdvojeni pojmovi? Zakljucite sami!
9. Visoka skola hipnoze - Kurt Tepperwein. Ovdje cete biti korak po korak upoznati sa svim tajnama hipnoze kao i njezinim tehnikama, jos ako se volite igrati psiholskih igrica
10, 11, ... bla strucna literatura (fizika, astrofizika, C++, JAVA, elektronika, elektrotenika, raznorazne pedagogije i didaktike...), koja nije isto za baciti, samo je nekada dosadna.
I na kraju, molitva za laku noc i dobro jutro, neizostavno stivo:
Umijece ratovanja - Sun Tzu -crpite silnu mudrost iz dubina taoistickog svjetonazora