The Void Forum

Službeni forum The Void fanzina

It is currently Fri Jan 08, 2010 9:07 am

All times are UTC + 1 hour

Welcome
Dobrodosli na <strong>The Void forum</strong>.

Trenutno ste logirani kao Gost ovog foruma, ako zelite sudjelovati u raspravama morate se logirati ili <a href="/profile.php?mode=register">registrirati</a>!

Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ] 
Author Message
 Post subject: Vampiri
PostPosted: Fri May 23, 2008 1:31 pm 
Raid Leader

Za Kiru i sve vampire na ovom forumu:

Vampir (od prasl. ǫpyrь) je legendarna ili mitološka osoba ili životinja, koja živi o ljudskoj ili životinjskoj krvi, a također posjeduje čarobne i nadnaravne moći. Skoro sve kulture i civilizacije posjeduju nekakav mit o krvopijnim stvorenjima ili vampirima. U prirodi postoje životinje i organizmi koji žive na tekućinama drugih životinja, od kojih je jedna i krv, te se termin vampirizam ili krvopijstvo u zoologiji koristi za naprimjer: pijavice, komarce i šišmiše. U popularnoj kulturi termin vampirizam ili krvopijstvo koristi se kao pogrdan naziv za amoralno i bezgranično iskorištavanje pojedinaca ili društva. Isto tako vampirstvo, vampirizam, povampirenje su termini koji se rabe za demoniziranje pojedinaca ili skupina jer se vampiri prema nekim narodnim vjerovanjima smatraju demonima i oličenjem zla, jednaki Sotoni.

Popis filmova o vampirima:

* Van Helsing
* Grof Dracula
* Nosferatu
* Blade 1
* Blade 2
* Blade Trinity
* Los Muertos
* Draculla
* Podzemlje
* Intervju s vampirom
* Queen of the Damned
* The Lost Boys
* Leptirica
* Sangre Eterna
* Bram Stoker's Dracula
* The Breed
* Dracula 2000
* Dracula's Daughter
* From Dusk Till Dawn
* House of Dracula

Popis knjiga o vampirima:

* Roderick Anscombe: "The Secret Life of Laszlo, Count Dracula"
* George Gordon Noel Byron: "The Giaour"
* John Polidori: Vampir (The Vampyre)
* James Malcolm Rymer: "Varney the Vampyre"
* Sir Richard F. Burton: "Vikram and the Vampire"
* Joseph Sheridan Le Fanu: Carmilla (Varmilla)
* Guy De Maupassant: Horla (Le Horla)
* Bram Stoker: Drakula (Dracula)
* Hanns Heinz Ewers: Vampir (Vampir)
* Stephen King: "Salem's Lot"
* Whitley Strieber: Hunger (The Hunger)
* Viktoria Faust: Vampiri - legenda koja ne umire
* Viktoria Faust: U anđeoskom liku zvijeri
* Boris Perić: roman "Vampir"
* Elizabeth Kostova : Povjesničarka (The Historian)
* Stephenie Meyer: Sumrak (Twilight)
* Stephenie Meyer: Mladi mjesec("New Moon")
* Stephenie Meyer: Pomrčina ("Eclipse")
* Stephenie Meyer: Breaking Dawn
* Stephenie Meyer: Midnight Sun

* Anne Rice je autorica s najviše djela o vampirima, podijeljenih u 2 ciklusa:
o Vampirske kronike:
+ Intervju s vampirom (Interview with the Vampire)
+ Vampir Lestat (The Vampire Lestat)
+ kraljica prokletih (The Queen of the Damned)
+ Priča kradljivca tijela (The Tale of the Body Thief)
+ Vrag Memnoch (Memnoch the Devil)
+ Vampir Armand (The Vampire Armand)
+ Merrick (Merrick)
+ Krv i zlato (Blood and Gold)
+ Blackwoodska farma (Blackwood Farm)
+ Krvni (Blood Canticle)
o Nove priče o vampirima:
+ Pandora (Pandora)
+ Vampir Vittorio (Vittorio, the Vampire)
Uzivajte!
:bat:

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Fri May 23, 2008 2:34 pm 
Warrior Knight

Čestitam, upravo si postala moderator ovog foruma na područjima znanosti i mitologije, imam povjerenja u tebe so have fun :mort:

Image

Profile  

Post subject: Re: Vampiri
PostPosted: Fri May 23, 2008 5:02 pm 
obyzouth wrote:
Za Kiru i sve vampire na ovom forumu:

Vampir (od prasl. ǫpyrь) je legendarna ili mitološka osoba ili životinja, koja živi o ljudskoj ili životinjskoj krvi, a također posjeduje čarobne i nadnaravne moći. Skoro sve kulture i civilizacije posjeduju nekakav mit o krvopijnim stvorenjima ili vampirima. U prirodi postoje životinje i organizmi koji žive na tekućinama drugih životinja, od kojih je jedna i krv, te se termin vampirizam ili krvopijstvo u zoologiji koristi za naprimjer: pijavice, komarce i šišmiše. U popularnoj kulturi termin vampirizam ili krvopijstvo koristi se kao pogrdan naziv za amoralno i bezgranično iskorištavanje pojedinaca ili društva. Isto tako vampirstvo, vampirizam, povampirenje su termini koji se rabe za demoniziranje pojedinaca ili skupina jer se vampiri prema nekim narodnim vjerovanjima smatraju demonima i oličenjem zla, jednaki Sotoni.

Popis filmova o vampirima:

* Van Helsing
* Grof Dracula
* Nosferatu
* Blade 1
* Blade 2
* Blade Trinity
* Los Muertos
* Draculla
* Podzemlje
* Intervju s vampirom
* Queen of the Damned
* The Lost Boys
* Leptirica
* Sangre Eterna
* Bram Stoker's Dracula
* The Breed
* Dracula 2000
* Dracula's Daughter
* From Dusk Till Dawn
* House of Dracula

Popis knjiga o vampirima:

* Roderick Anscombe: "The Secret Life of Laszlo, Count Dracula"
* George Gordon Noel Byron: "The Giaour"
* John Polidori: Vampir (The Vampyre)
* James Malcolm Rymer: "Varney the Vampyre"
* Sir Richard F. Burton: "Vikram and the Vampire"
* Joseph Sheridan Le Fanu: Carmilla (Varmilla)
* Guy De Maupassant: Horla (Le Horla)
* Bram Stoker: Drakula (Dracula)
* Hanns Heinz Ewers: Vampir (Vampir)
* Stephen King: "Salem's Lot"
* Whitley Strieber: Hunger (The Hunger)
* Viktoria Faust: Vampiri - legenda koja ne umire
* Viktoria Faust: U anđeoskom liku zvijeri
* Boris Perić: roman "Vampir"
* Elizabeth Kostova : Povjesničarka (The Historian)
* Stephenie Meyer: Sumrak (Twilight)
* Stephenie Meyer: Mladi mjesec("New Moon")
* Stephenie Meyer: Pomrčina ("Eclipse")
* Stephenie Meyer: Breaking Dawn
* Stephenie Meyer: Midnight Sun

* Anne Rice je autorica s najviše djela o vampirima, podijeljenih u 2 ciklusa:
o Vampirske kronike:
+ Intervju s vampirom (Interview with the Vampire)
+ Vampir Lestat (The Vampire Lestat)
+ kraljica prokletih (The Queen of the Damned)
+ Priča kradljivca tijela (The Tale of the Body Thief)
+ Vrag Memnoch (Memnoch the Devil)
+ Vampir Armand (The Vampire Armand)
+ Merrick (Merrick)
+ Krv i zlato (Blood and Gold)
+ Blackwoodska farma (Blackwood Farm)
+ Krvni (Blood Canticle)
o Nove priče o vampirima:
+ Pandora (Pandora)
+ Vampir Vittorio (Vittorio, the Vampire)
Uzivajte!
:bat:

OK!
Ne slažem se, ni u jednom dijelu...
Smatram da je copy-paste jedne od lošijih chaptera o vampirizmu i vampirima... Posebno ako se ikako spominje Anne Rice,... Zašto nisi spomenula najbolje i Viktoriu Faust da se mogu bolje nasmijati...Ili još bolje Buffy.

Ovo je totalni šrot.

Sada sam bolje pročitao, da ti si spomenula Viktoriu Faust. Kraj ovakvih članaka bolje ni ne čitati druge ako je ovakva kvaliteta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vampire
Bolje copy-paste odavde.

:stalker:

Post subject:
PostPosted: Fri May 23, 2008 5:49 pm 
Raid Leader

Ne volis Viktoriju Faust???
Sta bi dobri Gaiani rekli na to???

:lol:

Cilj postignut, Karo se ne slaze, ajmo polemika gore, to se trazi :twisted:

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Fri May 23, 2008 6:15 pm 
Raid Leader

Evo, na nagovor jedan stariji post s "onog foruma", od Viktora, tko ga se sjeca:

Kratka povijest vampira.

Ok, s obzirom da zbilja volim čitati o raznim nastranim događajima iz povijesti, bio bi red da i ja nabacim koji post. Pa, da onda pokušam što kraće napisati neke zanimljivosti. Nevjerovatno, iako je većina mitova o vampirima koje danas poznajemo došla upravo iz europe (čemu je najviše dopridonjela katolička crkva), sam mit o noćnim bićima koja piju krv živih, nastao je još u antičkoj perziji i to 600 godina prije Kristovog rođenja. Sve je, navodno počelo kada je nekog čovijeka napala velika zvijer koja mu je htjela popiti krv (ni dan danas se ne zna o kakvoj je zvijeri riječ).

Nešto nakon toga, rođen je mit o Lilith, koja je navodno pila krv Babilonskih beba (također u ranoj židovskoj mitologiji se vodi kao prva Adamova žena koja, je bila izbačena iz knjige postanka, i dan danas postoje zapisi koji to potvrđuju).
Nakon toga, mitovi o noćnim bićima, se dalje šire preko azije, uglavnom preko Indije, Malezije, Polinezije i Kine. Mit o vampirima se čak pojavljuje i kod Azteka i Eskima. Iako, za Azteke vampiri kao takvi nisu bili smatrani «živim mrtvacima», već više božanskim bićima, koji koristili krv mladih (onu koju su popili naravno, da ne bi bilo zabune), radi pročišćavanja zemlje.

Prvi puta, mit o vampirima dolazi u europu preko Grčke, gdje su također bili smatrani božanskim bićima. (nije da se pravim pametan, ali u knjizi «Zlatna Grana», ima mnogo tumačenja o simbolu krvi u religijama, ljudi su ju koristili za mnogo stvari pa čak i prizivanje kiše). Iste božanske ličnosti, Laiame, Strigesi i Empusi, također su poznate i u Rimskoj mitologiji, i to kao krvožedne božice, koje su mogle preuzimati ljudske oblike kako bi lakše zavodile svoje žrtve.

Dolakskom kršćanstva, mnogi od tih mitova su preobraženi u Vještice, Demone i Vampire, iako tada još nisu bili poznati pod tim imenima. (Sorry, zbilja sam zaboravio, kako su ih onda zvali...)

Mit o vampirima je ostao večinom ne promjenjen, sve do 1000 god. Nakon Krista. Tzv. Dark Ages su počeli. U to vrijeme, poznato je, da su neki doktori i starice, koristili djevičansku krv kao lijek (avodno je mogla izlječiti sve bolesti). U isto vrijeme, mnogi leševi su pronađeni netaknuti i neoštećeni unutar grobova, i panika se brzo proširila.

No, to nije ništa u odnosu na paniku i strah koji se proširio tjekom 14. stoljeća. Razlog, je nejerovatno banalan. Sjevero-istočnu europu je zahvatila kuga, najviše Rusiju, Poljsku, Ukrainu, da bi se proširila na Rumuniju. Brzina kojom se kuga širila, bila je stravična. I naravno, mjere predstrožnosti su morale biti praktične, tj. Brze. Tako da bi, većina leševa bila zakopana, bez da bi itko uopće utrošio vremena da provjeri jesu li oboljeli uopće i zbilja umrli (da, upravo tako, većinom je bila riječ o zamrlim osobama koja bi došla k svijesti zakopana pod zemljom). U to vrijeme jeni zabilježeno najviše svjedočanstava, o ustajućim mrtvacima, koji se penju iz grobova. Većina bi umrla na mijestu, na pola puta iz groba, jer bi iskrvarili od ozljeda koje su sami sebi zadali dok su grebali natrag. Negdje oko tog razdoblja se pojavljuje izraz Upir.

Stvari postaju još gore u 15. stoljeću.

Najpoznatiji i jedan od zbilja nastranih slučajeva, povijesno zabilježen, dogodio se u francuskoj. Riječ je o suđenju Gilles de Raisu, bivšem vitezu koji bio pripadnik straže Ivane Orleanske. Navodno je tražio kamen mudrosti u ljudkoj krvi. Ovo i nije ništa toliko čudno, u to vrijeme, mnogi kemičari su tražili kamen mudraca iz ljudskih izlučevina, sam element fosfora je otkriven zagrijavanjem ljudske mokraće itd. Ali, Gilles je za svoje eksperimente pobio oko 200 do 300 dijece, na zbilja okrutne načine. U godinama koje sljede, stoljeća ljudke povijesti su puna ovakvih slučajeva, od Krvave Grofice (već spomenuta Erzsebet Bathory) koja je vjerovala da će ju krv mladih djevojaka pomladiti, do Vlada Tepeša Drakule koji je pio krv svojih žrtava i naučio turke kako zbilja ljude treba nabijati na kolac (Njegovo ime Dracul, zapravo znači Zmaj ili Vrag, onaj nastavak –a znači «sin od»). Drakula je za vrijeme svoje vladavine kao grof, dao poubijati na tisuće ljudi radi svojih užitaka, i time postao legenda zla kao i najveći branitelj svoje zemlje od Osmanlijskog carstva (hehe, čak ima jedna bitka, gdje su Hrvatski vojskovođe ratovali zajedno sa Draculom... ali o tome drugi puta).

Zanimljivo je da se prvi slučaj vampirizma u turskoj pojavio nekih trideset godina nakon ubistva Vlada Dracule, negdje početkom 16. stoljeća. Navodno je taj vampir terorizirao, i ubijao stanovnike Sjonica, zbilja malog sela. Navodno se nikada nije saznalo da li je taj vampir ubijen, ali tragovi njegove krvi se nikako nisu mogli obrisati.

I tako, dok se mit o vampirima širio diljem istočne europe, sam izraz Vampyre, nije potekao iz tih krajeva. Zapravo u originalu je Vanpir, i potječe iz njemačke u 18. stoljeću, gdje su slučajevi vampirizma bili jako česti. Naravno, u to vrijeme Katolička crkva, je nakon spaljivanja heretika u teškim zabitima, prešla na spaljivanje, mačaka, vukova, demona, vragova, vještica i naravno vampira. I ona je jedan od najvećih razloga, zbog kojih poznajemo mit o vampirima u današnjem obliku.

Ali, to je ujedno i razdoblje, kada strah od vampira postaje obično praznovjerje. Krajem 18. stoljeća, seljaci sami smišljaju neke, po meni, zbilja perverzne metode otkrivanja vampira. Kao npr. Mlada djevojka, djevica naravno, bi jahala konja savršeno bijelog ili crnog, pri tome eunuha, kroz groblje. Konj bi tada prepoznao grob vampira i zaustavio se pred njim, nakon čega bi ga vjerovatno uništili.

Dolaskom industrijske revolucije,mijenja se način života preko cijele europe. Ali mit o vampirima još ne umire. Mnogi slučajevi su još uvijek zabilježeni i na našim prostorima. Jedna djevojka, je navodno svoga napadača prepoznala kao čovijeka koji je umro godinu dana ranije, ona sama umrla je 18 dana nakon napada. (Nemam pojma točno gdje se to dogodilo, ali navodno na prostorima bivše Jugoslavije). Ima i jedan slučaj zabilježen u Americi, gdje je pobijena cijela jedna obitelj, čijem je užasu svjedočio najmlađi sin. Koji je do kraja svog života bio uvjeren da mu je porodicu napao vampir. Taj slučaj bio je zabilježen u novinama.

U istom stoljeću rođen je Bram Stoker, koji je napisao već klasični roman o Draculi, biću noći koji se hrani krvlju živih. Klasika. U isto vrijeme, pisane su mnoge pjesme, priče i kazališna djela s tematikom vampirizma. Među tim autorima bili su i Tolstoj (napisao je Upyr-a prva ruska priča o vampiru), Alexandre Dummas, Heinrich Marschner piše svoju operu Vampyr, također i irac Joseph Sheridan Le Fanu piše Cammarillu, djelo koje je definitvno služilo kao inspiracija Bramu Stokeru. Starh od Nosferatua, bića noći širio se sve više i više. Vincenzo Verzeni I sam priznaje kako je ubio dvoje ljudi I popio im krv.

Krajem 19. stoljeća u Rumunjskoj se dogodio najgori zabilježeni slučaj vampirizma odmah pored Kraševa. Oko dvanaest žena je sporo umrlo od stravičnog gubitka krvi, koje je nastupilo nakon misterioznog ugriza. Oko 30 grobova je iskopano i svi leševi su bili probijeni kolcem kroz srce prije nego su ubosjtva prestala. U to vrijeme čak i H.G. Wells piše priču o vampirima.

Početkom 20. stoljeća dolaskom njemog filma, snimljen je prvi film o vampirima «Tajna Kuće br.5», nakon toga «Nosferatu» i ostalo je većinom sve poznato. Ali u svakom slučaju, mit o vampirima, kao bićima noći koji piju ljudksu krv nije prestao ni do danas. Postoje mnoga društva, gotički klubovi, pa čak i LARP zajednice (hehe, ovom nisam mmogao odoljeti), koje uzgajaju mit o ovim bićima.

I za kraj još nekoliko stvari:

Kao prvo ona bolest gdje su ljudi bljedi i ne izlaze na svijetlo, se zove Xeroderma Pigmentosum, i riječ je o alergiji na svijetlo. Skraćeni i popularniji naziv je XP. Postoji nekoliko stupnjeva te bolesti, i mnogi slučajevi rezultiraju smrću. Detaljnije o tome imate opisano u romanu «Iskoristi noć» Deana Koontza.

Sam čovijek može popiti i do pola litre krvi prije nego mu postane muka. Negdje sam čuo glasinu da je i Christian Balke pio dva deci vlastite krvi na dan, kako bi brže izgubio tjelesnu težinu za film Machinist (Nestajanje).

Krv, sama po sebi je vrlo važan simbol u mnogim religijama. Ona se oduvijek smartala izvorom života, njegovom energijom. Zato su mnoga bića koja su crpila životnu energiju svojih žrtava, kasnije preobražena u vampire dolaskom kršćanstva.

Navodno, kada vukodlaci umru, oni postanu vampiri. Još jedan mit iz Crne Šume u Njemačkoj.

Eto, toliko

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Fri May 23, 2008 9:16 pm 
OK! 8)

Post subject:
PostPosted: Sat May 24, 2008 9:38 am 
Warrior Knight

Ah, stari dobri Viktor :bat:

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun May 25, 2008 10:29 am 
Raid Leader

Nije loše, a tko je taj Viktor? I dajte ljudi pišete toliko brzo da vas jedva mogu pratiti, nema me samo jedan dan na forumu i vi ga ispunite hrpom tema.

Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun May 25, 2008 10:53 am 
Raid Leader

kewl...

sada kad je potegnuta ta tema, jedan svećenik (baš iz osijeka) se dosta bavio lingvistikom, pa je zaključio da riječi vukodlak i vampir na hrvatskom zapravo znače jedno te isto, samo su dovućeni iz drugih krajeva, odnosno pokupljeno od drugih naroda. no kako to sve biva sa vremenom, i utjecajem (čitaj paranojom) crkve, pokupili smo njihove mitove i vjerovanja pa se to pretvorilo u vukodlak, čovjek koji tijekom punog mjeseca se pretvara u čovjeka-vuka, nadnaravne snage itd, i vampira po "klasičnom" vjerovanju...

inače jedna mala ispravka viktorovom postu, nadam se da nećete zamjeriti. pojam vampirizma postoji puno ranije zapravo, samo nije tako protumačen. Bio je jedan bizantski? kralj koji je na kraju svake bitke u kojoj je sudjelovao pio krv svojim zarobljenicima i tako ih ubijao. koliko se sječam to je prvi zabilježeni oblik pijenja krvi ili ičega vezano baš specifično uz ovu tematiku (barem koliko me pamćenje služi)

Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun May 25, 2008 11:26 am 
Viktor je bio vampir od klana Brujah, koji je bio pomeni sasvim cool lik dok se nije priklonio Sabbat-u.

:roll:

Post subject:
PostPosted: Sun May 25, 2008 2:05 pm 
Raid Leader

Volim suprotne tabore, ratovanje i tako to...
Kakav ti je bio kao Setit???

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun May 25, 2008 2:59 pm 
Pa, istini za volju Mario je više Brujah, onako čisti otkačeni Brujah,...

Kao Setit je bio malo previše nagao, prečesto bi eksplodirao,
a iz in game aspekta mega lik,...

Dobar posao je odradio općenito, a skoro savršen za Toreador Grand Ball,...

Ne mogu vjerovati da je Danko, princ grada kopao golim rukama za tobom,...

To su bila vremena, prije Suzinog, Karo me ubio, gotov Larp.

Post subject:
PostPosted: Sun May 25, 2008 5:43 pm 
Raid Leader

Eh, ta divna vremena, ta noc mi je bila klimaks cijelog L.A.R.P. -a :jesus:

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun May 25, 2008 7:43 pm 
Da, znam.

Prekrasno! :D

Post subject:
PostPosted: Mon May 26, 2008 3:00 am 
Warrior Knight

Ma da ti suza krene...

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Mon May 26, 2008 7:22 pm 
Initiate

evo jednog istarskog vjerovanja o vlkodlaku(da, tak se pise i to je u biti vampir).
kad covjek umre, vrag mu strgne kozu s tijela i napuni je njegovom krvlju.tako da je vlkodlak naduvena mjesina puna krvi.
inace vlkodlaci, vukodlaci i vampiri se po hrvatskom vjerovanju prvo obrusavaju na svoju vlastitu obitelj zbog krvnog srodstva, i tek nakon sto popapaju svoju obitelj prelaze na druge ljude(hehe, krv je jaca od vode :P ).takodjer je vlkodlak/vukodlak/vampir cesto puta prvu noc nakon sto je sahranjen i podignut iz groba cesto oplodio svoju zenu, jer je onda jos njegovo sjeme bilo svjeze i jos je imao sjecanja o svom prijasnjem zivotu, tako barem kazu stari.
u nekim djelovima je vlkodlak/vukodlak/vampir nakon sto postane takav dobivao vucja obiljezja i izgledao kao ono sto sad nazivamo vukodlak, a u nekim slucajevima bi se pretvorio u vuka.no, te pretvorbe nisu bile reverzne, dakle ili je imao vucje oblicje ili covjecje, zavisilo o mjestu dogadjanja.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ] 

All times are UTC + 1 hour