The Void Forum

Službeni forum The Void fanzina

It is currently Fri Jan 08, 2010 8:56 am

All times are UTC + 1 hour

Welcome
Dobrodosli na <strong>The Void forum</strong>.

Trenutno ste logirani kao Gost ovog foruma, ako zelite sudjelovati u raspravama morate se logirati ili <a href="/profile.php?mode=register">registrirati</a>!

Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: Duhovi i slicni entiteti
PostPosted: Fri May 23, 2008 12:57 pm 
Raid Leader

Buduci da neke od vas zanima tematika ove vrste, evo otvorila sam novu temu. Ovdje mozete pisati o tome koliko hocete, bilo bi zanimljivo da podijelimo neka spooky iskustva ukoliko ih imate ili vam je netko pricao o svojima. U svakom slucaju, cilj je zabava i ponekad zaviriti, mozda u drugu dimenziju realnosti koja se nekada preklapa s nasom (maybe)
Za pocetak, evo nesto osnovno o duhovima:

Duh može značiti:

* U filozofiji i religiji (grč. πνεῦμα, lat. spiritus):
o U arhaičnim religijama, duša preminule osobe koja prebiva među preminulim predcima, a nakon eventualnog utjelovljenja opet se vraća u život; sjena, utvara.
o U spiritizmu i okultizmu, duša preminule osobe koja se zaziva preko medija na spiritističkim seansama.
o U monoteističkim religijama, nematerijalno, netjelesno biće, čisti duh (Bog, anđeo, đavao).
o U Starom Zavjetu, božanski duh (ruah) koji nadahnjuje čovjeka i priopćuje mu objavu (proroci).
o U Novom Zavjetu, otvorenost ljudske osobe prema milosti, odgovornosti i konačnom ispunjenju u Bogu. U tom smislu duh oprjeka je puti, a ne tijelu.
o U kršćanskoj teologiji i filozofiji, nematerijalna supstancija (spiritus) koja može biti stvorena (anđeli i čovjek) i nestvorena (Bog). Ljudski duh je nematerijalno počelo, nositelj racionalnog mišljenja i htijenja. Za zemaljskog života u dubokoj je povezanosti s tijelom, prostorom i vremenom. Prema sv. Augustinu, ljudski duh je božansko prosvjetljenje, prema Tomi Akvinskome duh je dioništvo ljudske duše u božanskome. U krćanskih mistika novoplatonovske provenijencije duh je iskra duša, (scintila animae, grčki sinteresis) nerazorivi element u temelju ljudske psihe, "oko kojim duša gleda Boga i on nju".
o U istočnim religijama, osobito u dominantnoj interpretaciji hinduizma, Adavaita Vedanti, apsolut, božansko prapočelo (Brahman), koje je identično s biti ljudske duše (Atman). U diferenciranome monizmu (Višištdadvaita Vedanta) atman je dio ili vid Brahmana, ali mu nije istovjetan u potpunosti.
o U filozofiji, nematerijalna supstancija. Prema Platonu duh (νοΰς) je metafizička praosnova svijeta i ljudske duše. Prema Descartesu duh (spiritus) je misaona supstancija (ens cogitans), nedjeljiva, neprotežna i posve različita od materije. U njemačkom idealizmu duh (Geist) je osnova spoznajnoteorijskih i ontoloških spekulacija. Prema Hegelu duh je stadij u dijalektičkom razvoju ideje, a očituje se u tri oblika (subjektivni ili psihološki, objektivni ili povijesni i apsolutni ili božanski duh). Materijalistički filozofi svode duh na materiju (L. Feuerbach, K. Marx). Prema nekim filozofima duh je oprjeka životu i prirodi (L. Klages, M. Scheler). Novovjekovna zapadnjačka filozofija u trajnoj je dvojbi o supstancijalnosti i osobnosti duha, dok su suvremene prirodne znanosti praktički potpuno izbacile pojam duha iz svoga nazivlja.
o Duhovi (blagdan), krščanski blagdan.

Za pocetak, dobru zabavu i strah :bat:

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Mon May 26, 2008 2:57 am 
Warrior Knight

Nemogu vjerovat da sam ovo tek sada skužio :boink: Volim duhove, ne vjerujem u njih, ali stvarno su mi jezoviti od svih stvorenja. Imam jednu knjigu na engleskom, nešto kao 100 najboljih istinitih priča o duhovima, i od nekih se zbilja ledi krv u žilama u pol' bijela dana.

Kako sam do sada shvatio postoji nekoliko karakterističnih manifestacija:

1. Poltergeisti - doslovno bučni duhovi, oni koji proizvode zvukove prije svega, rijeđi su oni slučajevi kada bacaju stvari uokolo po kući ili opsjedaju ljude. Obično je riječ o nekim dušama koje su iza sebe ostavile neke neriješene sukobe ili probleme s okolinom.

2. Materijalizacije - one prozirne spodobe koje ponekad ljudi znaju ugledati, često ih se vidi kako nešto rade ili pokušavaju komunicirati s okolinom na razne načine

3. Holografski zapisi - po meni najjezovitiji od svih vrsta. Primjeri za njih su najbolje prikazani u filmu 6. čulo, to je ona vrsta duhova koji su obično viđeni kako ponavljaju uvijek iste radnje bez obzira na to u kojem se vremenu nalazili, poput iznova ponavljane snimke s projektora. Ova vrsta navodno nije niti svjesna da je mrtva i nastavljaju živjeti, ali uvijek se u nekoj točki vraćaju na početak petlje.

Obožavam duhove :pale:

Image

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC + 1 hour