It is currently Sat Nov 07, 2009 2:53 pm

Welcome
Dobrodosli na <strong>The Void forum</strong>.

Trenutno ste logirani kao Gost ovog foruma, ako zelite sudjelovati u raspravama morate se logirati ili <a href="/profile.php?mode=register">registrirati</a>!

Post new topic Reply to topic  [ 19 posts ] 
Author Message
 Post subject: Nietsche
PostPosted: Mon Jun 09, 2008 7:15 pm 
Raid Leader

Nietscheova filozofija je, u osnovi, kritika moderne europske kulture čiji su osnovni čimbenici metafizika i kršćanstvo. Ono što se obično podrazumijeva pod istinom za njega je ustvari čista falsifikacija, jer se ona ne moze postići. Znanje je samo ono što je korisno subjektu.

Nasuprot malograđanskom moralu, sitnim ambicijama i gramzivosti, Nietsche ističe svoj ideal natčovjeka. Natčovjekom Nietsche smatra ideal čovjeka slobodna duha, nesputanog i kritičkog karaktera. On je s one strane dobra i zla i stoga ne mora opravdavati svoje postupke. Savjest čovjeka je njegova vlast nad samim sobom i nad sudbinom, tj. svijest o odgovornosti i slobodi. Zla savjest je posljedica karaktera kojeg čovjek snosi kao sudbinu.

Izraz moderne krize europskog svijeta Nietsche naziva n i h i l i z m o m.
Nihilizam predstavlja takvo stanje u društvu i kulturi u kome su vrijednosti izgubile smisao jer su u suprotnosti sa zivotom. Odbacivanje i razaranje vrijednosti Nietsche je izrazio idejom o smrti Boga.
U pojmu Boga su okupljene stare metafizičko-krsćanske vrijednosti koje su u modernom drustvu postale besmislene.

Je li netko od vas čitao Nietschea, dojmovi???

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Mon Jun 09, 2008 7:26 pm 
Trooper

ja čitam antikrista, tek sam počela i nisam stigla daleko zbog mature i ostalih gluposti pa nemogu baš pričati o dojmovima, ali knjiga mi je predobra za sada.....

Profile  

Post subject:
PostPosted: Mon Jun 09, 2008 9:07 pm 
Raid Leader

ja nešto malo tijekom srednje škole...no iskreno stekao sam dojam da radi isto što i svi drugi pisci: naveliko i naširoko pišu o jednoj temi koju proteže kroz cijelo djelo da bi "običnom puku" ukazao "pravi put", što je po meni besmislica i ne svrstavam ga kao pravog filozofa. Svoje obične nedostatke je gledao kao ispriku tj primjer onoga kakvim ne bi trebao skoro nitko biti, i uvidjevši to je vidio oko sebe da su svi takvi, i to pretočio u knjigu.

osobno preferiram starogrčke filozofe, tako da je vjerojatno to stvar preferenci prije nego dojma...

Profile  

Post subject:
PostPosted: Mon Jun 09, 2008 11:45 pm 
Raid Leader

Zapravo, njemu su filozofi i svecenici bili pod istim nazivnikom. Mrzio je i jedne i druge.
Antikrist je odlično štivo za početak kritičke misli :twisted:

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Jun 10, 2008 12:10 am 
Initiate

nisam bas ljubitelj filozofije (iako nesvjesno puno filozofiram) ali najbolji Nietzscheov aforizam mi je ono: He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster. And when you gaze long into an abyss, the abyss gazes also into you. (istina to je sve utjecaj anime- preko njih saznajme o svemu pa tak sam nadošla i na Nietzschea)

Are you a dog, a man, or a monster? - Alucard

yaoi is my anti-drug

All the young people said: "We're too young to die" (...) All the young people said: On a windless night we're trying to change everything"
(No boy, no cry; by Stance Punks)

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Jun 10, 2008 12:18 am 
Raid Leader

Evo karma for you, jer sam zaboravila na bezdan :lol:

I da, filozofija je stil života i ne uči se samo u školi :!:

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Jun 10, 2008 12:31 pm 
Raid Leader

pa ono u školi nisam ni učio baš filozofiju, prepisivao sam tek toliko da prodjem te ispite. što se tiče same filozofije time sam se bavio van škole.

rekoh ti, nisam baš nietzeov poklonik, ne volim taj nihilizam i ništavilo, previše me podsječa na okolinu u kojoj se nalazimo a koja ja strašno ne želim postati. na kraju krajeva za mene je filozofija i psihologija samo još jedan alat za vlastito usavršavanje (iliti evoluciju bi bio bolji izraz)

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Jun 10, 2008 2:29 pm 
Initiate

obyzouth wrote:
Evo karma for you, jer sam zaboravila na bezdan :lol:

I da, filozofija je stil života i ne uči se samo u školi :!:

ak je tako onda mi je draža ova izvan škole.... spontana je neko nes kaze i to može ispast najgenijalnija stvar na svijteu, a opet može biti nesto nevjerojatno glupo al nema veze mozda ce za par godina i to biti pametno

Are you a dog, a man, or a monster? - Alucard

yaoi is my anti-drug

All the young people said: "We're too young to die" (...) All the young people said: On a windless night we're trying to change everything"
(No boy, no cry; by Stance Punks)

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Jun 10, 2008 2:52 pm 
Trooper

itachi wrote:
ak je tako onda mi je draža ova izvan škole.... spontana je neko nes kaze i to može ispast najgenijalnija stvar na svijteu, a opet može biti nesto nevjerojatno glupo al nema veze mozda ce za par godina i to biti pametno

znači ipak ima još nade za mene.... :looool:

Profile  

Post subject:
PostPosted: Thu Jun 12, 2008 12:20 pm 
Warrior Knight

Eh sad, mogao bih se čak i složiti s Arhonom u jednoj stvari - Nietse nije napisao ništa posebno, čovjek je iskaljivao svoj bijes prema društvu i to prilično otvoreno i bez ikakve cenzure, ali ono što je bitno jest da je u tome bio prvi. I to je ono što mi se najviše sviđa kod njega.

Zbog čega bi oni jači trebali pomagati slabijima? Zbog čega bi se trebali osjećati loše zbog drugih koji pate na ovom svijetu? Zbog čega bi se trebali osjećati krivima samo zbog toga što se ne uklapamo u ukalupljenu okolinu? Uopće i ne bi trebali, trebamo biti zadovoljni samima sobom.

Iskreno me zaboli za svu onu spiku o nadčovjeku, kvragu da mi i dođe takvo neko biće i da zahtjeva da mu se poklonim, prije bih mu probao prerezati grlo. A što se tiče nihilizma... pa zbog čega bi trebali gledati na to kao na nešto loše? Pa pogledajte gdje nas je dovela tzv. civilizacija, nema blagostanja u ovom svijetu za nekoga, a da to ujedno i nije na štetu nekog drugog. Tako stvari funkcioniraju, tako smo ih mi stvorili i nazvali kulturnim napretkom. Hitler nije bio ništa gori od Amerikanaca koji su ga pobjedili, razlikuju se samo u metodama i ničem drugom. Nietse tu nije otkrio ništa novo, ali je prvi koji je o tome i pisao u vrijeme kada nitko drugi nije htio ili nije imao hrabrosti gaziti po tzv. tabu temama.

Zašto bi trebali šutjeti o onome što nam smeta samo zbog toga što to radi ostatak društva oko nas? Tko ih jebe.

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Jun 18, 2008 5:41 am 
Trooper

Baš tako...
Imaš potpuno pravo,...
Pročitao sam ˝Kako je govorio Zaratustra¨ i mogu samo reći isto ovo što je gore rekao Scorpiusz...

Zašto bi mi imali imalo neke odgovornosti prema ljudima oko nas koji su slabi na ovakav ili onakav način. Zašto bi vjera i sve što je ona stvorila postojala samo zato da nas sputavala.

In the heat dehydrate, know which breath will be your last

Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Jun 18, 2008 10:39 am 
Warrior Knight

Pa, da bi lakše kontrolirala mase, zbog čega drugoga? Sjeti se samo otkupa grijeha prije nekih dvije stotine godina. Ili riječima našeg filozofa: "...jer i pop ždere bifteke" :twisted:

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Fri Jun 20, 2008 12:40 pm 
Wanderer

Scorpius wrote:
Pa, da bi lakše kontrolirala mase, zbog čega drugoga? Sjeti se samo otkupa grijeha prije nekih dvije stotine godina. Ili riječima našeg filozofa: "...jer i pop ždere bifteke" :twisted:

Definitivno potpisujem ovo o kontroli mase.

Profile  

Post subject:
PostPosted: Mon Jun 23, 2008 11:34 am 
Raid Leader

A gdje se u sve to uklapa i pedofilija? HAHAHA. Mislim da su i zbog kontrole mase i počeli s time, they get them while they're young. Pa onda bude lakše kada ostare.

Profile  

Post subject:
PostPosted: Tue Jun 24, 2008 7:08 am 
Warrior Knight

Zbog ovog ti dajem jednu karmu, hahaha.

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun Jul 27, 2008 10:57 pm 
Initiate

:bat: evo malo nekromancije...

daklem, nietzschea (also sprach zarathustra) sam krenula čitati prije kojih godinu dana, ali onda sam imala obavezne lektire, pa ga ostavila i nisam ga se sjetila do sada. ali prilično sam potkovana teoretski, jer je herr n. überbitan za njemačku književnost 20. st., pa smo o njemu slušali od nemila do nedraga. puno ljudi ne zna da je bio, da citiram jednog profesora: "impresionist među filozofima", što bi drugim riječima značilo da je pisao što mu padne na pamet, kako mu padne na pamet - i pritom skakao sam sebi u usta i pobijao sam sebe. na jednom mjestu u zarathustri tvrdi jedno, a onda, samo par stranica nakon toga, decidirano tvrdi upravo suprotno. a diskrepancije u filozofiji postaju još veće kada se usporede djela - čovjek je bio ko vjetrenjača.
problem s tim je to što njegova djela svatko s imalo mašte može iskoristiti za dokazivanje virtualno bilo koje tvrdnje, jer sve zamislivo je zbilja rekao (a vjerojatno i porekao, samo par stranica dalje). tako je završio i u naci-propagandi, i bio antikrist 20. stoljeća, i prorok, i svašta... a ustvari je bio jako labilan lik koji razmišljao o sličnim glupostima o kojima većina razmišlja (u malo većoj količini, doduše), jedino što je on to sve znao lijepo sročiti, zapisivao, a i objavio.

Orson Scott Card

Profile  

Post subject:
PostPosted: Thu Aug 07, 2008 4:31 pm 
Raid Leader

Ne poznajem čovjeka koji si ne uskače u usta, a ovaj ipak to radi strašno provokativno :lol:
Koliko se pridržavate 10 zapovijedi???

10 zapovijedi slobodnog uma (Friedrich Nietzsche):

1. Narode niti voli niti mrzi.
2. Ne bavi se politikom.
3. Ne budi bogat, a ni prosjak.
4. Slavnima i utjecajnima uklanjaj se s puta.
5. Ženu uzimaj iz nekog inog naroda, ne iz vlastitog.
6. Tvoju djecu nek' tvoji prijatelji odgajaju.
7. Nikakvoj se crkvenoj ceremoniji ne podvrgavaj.
8. Ne žali zbog kakva prijestupa nego zato učini neko dobro djelo više.
9. Da bi uistinu mogao govoriti, prednuj egzil.
10. Ne priječi svijet spram tebe ni ti sebe spram svijeta.

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Fri Aug 08, 2008 11:50 am 
Warrior Knight

Tipičan SURVIVAL GUIDE kad si među ljudima :wink:

Sve što meni treba u životu je dobar auto, sačmarica s puno municije, otvorena cesta i sav benzin koji mogu ponjeti...

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: Fri Aug 08, 2008 9:10 pm 
Raid Leader

moja survival guide: računalo sa kolekcijom svih anime-a ikada koji su izašli i izat će do kraja mog prirodnog života(ili flat rate-om da ih skinem kada izađu).

naravno, u to ulazi 4 zida unutar kojih sam ja i sve prirodne potrebštine do kraja života tipa hrana i cuga.

ja sam skromniji :P

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 19 posts ]